Jdi na obsah Jdi na menu

Projekt patron ukrajinských dětí

Během naších 7 let služby na Ukrajině nám Bůh dal do cesty mnoho potřebných dětí a o tyto děti a jejich potřeby se s vámi chceme rozdělit pomocí projektu Patron ukrajinských dětí.

Pokud vám dá Bůh na srdce postarat se o jedno konkrétní dítě v jeho základních potřebách, tak se můžete  stát patronem ukrajinského dítěte, které žijí v těžkých podmínkách, většinou v horských oblastech v Zakarpatské oblasti na Ukrajině.

Pomoci dítěti budete moci zejména: školními pomůckami, obuvi, oblečením, ložním prádlem, toaletními potřebami a také připravením dárku k Vánocům a narozeninám.
Pokud to bude možné a budete chtít, můžete dítěti nechat námi zajistit cestovní pas a povolení k vycestování. Následně budete moci vzít dítě na společnou rodinnou dovolenou do České republiky, případně zajet za ním na návštěvu na Ukrajinu.

Většinou při předávání vaší pomoci/dárku natáčíme video, které vám následně posíláme na e-mail.


Blíže informovat se můžete na níže uvedených kontaktech:

Vedoucí projektu:
Pavel Turoň, Tel.: +420 776 566 950, e-mail: mise.turon@seznam.cz
Koordinátoři projektu:
ČR: Peter Cebo, Tel.: +420 605 249 215, e-mail: 10peet@gmail.com
 UA: Gloria Stavenska, Tel.: +380 662 694 099, e-mail: gloria.stavenska@gmail.com


Dopis všem Patronům dětí a těm co o tom přemýšlejí.

 

Milí patroni ukrajinských dětí, nebo i vy, kteří přemýšlíte nad tím, že by jste se patrony stali. Dovolte mi na úvod začít výše verši a  sdílením mého osobního selhání ve službě na Ukrajině. Rád bych připomněl verše z Korintským 3 kapitoly:  “Kdo je vlastně Apollos? A kdo je Pavel? Služebníci, kteří vás přivedli k víře, každý tak, jak mu dal Pán.  Já jsem zasadil, Apollos zaléval, ale Bůh dal vzrůst; a tak nic neznamená ten, kdo sází, ani kdo zalévá, nýbrž Bůh, který dává vzrůst. Kdo sází a kdo zalévá, patří k sobě, ale každý podle vlastní práce obdrží svou odměnu.  Jsme spolupracovníci na Božím díle, a vy jste Boží pole, Boží stavba.”

 Když jsem začínal službu na Ukrajině, tak jsem měl pocit, že se odezva na to, co dělám, dostaví okamžitě, že přece uvidím ovoce  toho co, jsem zasel okamžitě. Člověk přece jen zvyklý díky dnešní rychlé době na okamžitou reakci. Ale to jsem se velmi mýlil. Přece dám dítěti v jedné rodině několik hraček a ono bude šťastné . Přece rodině řeknu o Bohu a oni vydají svůj život okamžitě Kristu. Přece zajedu pro děti autem, abych je přivezl na program do církve a oni na základě tohoto změní svůj život. Přece do rodiny přivezu potravinový balíček a to vyřeší jejich složitou životní situaci. Ano, slova díků jsem slyšel velmi často. Ale život jakoby šel dál, a když jsem se vracel po nějaké době zpět, tak jako kdybych tam nikdy nebyl. Vše ve starých kolejích.

Jako lidé často čekáme okamžitou reakci na to, co uděláme. Chceme vidět plody naší služby/ práce hned, a když to nevidíme, máme tendenci začít pochybovat o tom, zda to děláme správně, a popřípadě to vzdát. Ve zmíněných verších se ale píše, že  my můžeme být teprve těmi, kdo zasévá, nebo můžeme být dokonce těmi, kdo teprve orá půdu…

Jakým dětem sloužíme na Ukrajině a komu budete posílat dárek?

Minimálním závazkem je poslat dvakrát do roka dítěti balík o velikosti “banánovky” (velká krabice z banánů, která sice není podmínkou, ale je praktická pro převoz přes hranice, a také se nejlépe nosí, když jdete za  dětmi domů například půl kilometru po blátivé cestě do kopce). Chceme, aby dítě dostalo dárek na své narozeniny  a pak také na Vánoce. Toto je základ, který je nutný naplnit.

Pokud se Vám do toho nechce a nejste si jistí, zda to stihnete či zvládnete, pak do tohoto programu raději nevstupujte. Děti vědí, že mají patrona a očekávají, že dárky dostanou. Berou to naprosto vážně, těší se na to, a mnohdy jsou to ty jediné dárky, které během roku dostanou, protože jejich vlastní rodiče jim nikdy nic nedali. A když se nám stane, že v rodině máme dárek pro jedno dítě a u druhého zjistíme, že patron nic neposlal, to zklamáni je pak nepopsatelné. Navíc to, co děláme, je služba Bohu, a zároveň možnost dětem ukázat, že je tu Bůh, který je má rád, a že ty dárky jsou od lidí, kteří jsou mu oddaní a to vše dělají z lásky k Bohu a dětem. Domnívám se, že v případě, že dítě neobdrží tolik očekávaný dárek, nejen, že to neukazuje dobrý obraz o nás křesťanech, ale především také o Bohu.

            Každou banánovku prosíme označte jménem i příjmením dítěte včetně vesničky, kde žije.

            Co těm dětem tedy poslat?

            Nemusíte vymýšlet vůbec nic složitého. Mnohdy stačí, když do “banánovky” vložíte sladkosti, 2 kg těstovin, 2l mléka, 2 kg rýže, trvanlivý salám, hračku podle vyspělosti dítěte (plyšák, omalovánky, auto, skládačky, puzzle…), oblečení podle velikosti dítěte (spíše větší než menší), boty (to by bylo naprosto skvělé, protože děti často chodí v nevyhovujícím obutí a v létě dokonce na boso).

            Tyto děti vyrůstají často ve velmi chudých poměrech, a mnohokrát je to doprovázeno tím, že rodič nebo oba rodiče jsou silnými alkoholiky a o děti se nestarají, natož o domácnost. Často se stává, že děti vyzvedáváme na program několik týdnů nemyté, zavšivené, hladové (několik dnů například neměli žádné teplé jídlo). V mnohých domech se v zimě netopí, protože není čím, popřípadě se topí jako za časů našich babiček  - kamna a plotna uprostřed domu. Tekoucí voda v domě také většinou nebývá, pro vodu musí (často děti) chodit do potoka anebo do studně. Venku pak mívají velmi odporný suchý záchod na hnoji. Mnohdy žijí v podmínkách, které si ve 21. století ani nedovedeme představit.

A místo, kde děti spí? To bývá velmi často špinavá páchnoucí matrace, která leží na zemi (na kterou by si v Česku ani pes nelehl), a peřiny často vypadají jako kusy odporných hadrů.

            Do “banánovky” můžete přibalit dětem také hygienické potřeby jako jsou kartářek, zubní pasta, nebo i prací prášek.

 

            A dostanu něco nazpět?

            Když člověk takto pomáhá, tak by očekával, že přeci dostane nějakou zpětnou vazbu své pomoci. U každého předávání se natáčí video, které potom zasíláme patronovi na e-mail. A více z naší strany v moci není, protože momentálně je v patronaci okolo 150 dětí ze Zakarpatí, a my jsme tak rádi, že alespoň takovýmto způsobem můžeme zprostředkovat předání dárku. 

            Dopisy, fotky anebo případně jinou zpětnou vazbu od dětí Vám zaručit nemůžeme. Situace je taková, že děti číst ani psát moc neumí, protože do školy nechodí pravidelně. A pokud byste s dětmi chtěli mít užší kontakt nebo zjistit o dítěti či jeho rodině více informací, tak nás neváhejte kontaktovat, a my se v rámci možností budeme s vámi velmi rádi o konkrétním dítěti a službě na Ukrajině sdílet. I když víme, že byste to pravděpodobně velmi ocenili, předem se Vám omlouváme, ale není v našich silách Vás více kontaktovat s větší zpětnou vazbou. Službu děláme dobrovolně při našich civilních zaměstnáních v našem volném čase. Případně se můžete k nám přidat na výjezd na Ukrajinu a děti můžeme v jejich domácnostech navštívit. Více informací můžete najít na našich webových stránkách : https://www.miseprozivot.cz/ . Nejvíce aktuálních fotek najdete na našem Facebookovém účtu: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089191045913

            Tímto bych Vám chtěl velmi poděkovat za Váš zájem a ochotu se přidat do tohoto projektu. Mnohdy se lidi podivují, komu by v dnešní době ještě mohly udělat radost takové drobnosti jako jsou například omalovánky, pastelky, anebo krabice mléka… Věřte mi, že však pro mnoho z těchto dětí je to to nejúžasnější, co kdy v životě dostali. Takový malý příklad závěrem. Jednou jsme jedné 8 leté holčičce předávali balík od patrona, kde byla kreativní sada (pastelky, voskovky, tužky…). Holčička se rozplakala dojetím, že si přesně takovouto sadu přeje už dlouhou dobu, a že na něco podobného čeká už téměř rok. Její nadšení a vděčnost v ten okamžik se nedá ani popsat.

Mnohdy se k Vám tyto informace a okamžiky ani nemusí dostat. A pak bych Vás chtěl povzbudit myšlenkou, že často jsme my ti, kdo orají půdu, zasévají semeno a ovoce toho všeho uvidí až služebníci, co přijdou po nich. Přesto zůstávají věrní tomu, kdo je Pánem žně, a kdo je povolal do služby -  Jan 4. kapitola:  “Neříkáte snad: Ještě čtyři měsíce a budou žně? Hle, pravím vám, pozvedněte zraky a pohleďte na pole, že již zbělela ke žni. Již přijímá odměnu ten, kdo žne, a shromažďuje úrodu k věčnému životu, aby se společně radovali rozsévač i žnec.  Přitom je pravdivé rčení, že jeden rozsévá a druhý žne.”

Za Misi pro Život váš bratr v Kristu Stanislav

 

patron-deti-vzor.jpg

 

Příspěvky

Vánoční dárky pro děti na Ukrajině

10. 1. 2024

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Projekt patron ukrajinských dětí | Fotografie: Vánoční dárky dětem | Komentářů: 0